Tutuhatunewa overleden

Molukse leider Frans Tutuhatunewa overleden

Oud-president Frans Tutuhatunewa van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat is bekendgemaakt door de Zuid-Molukse regering in ballingschap, die zich vanuit Nederland inzet voor zelfbeschikking van het Molukse volk.

De arts Tutuhatunewa werd in 1993 RMS-president en bleef dat tot 2010. Volgens zijn opvolger, John Wattilete, is het Zuid-Molukse volk Tutuhatunewa zeer erkentelijk. "Gedurende zijn presidentschap heeft hij zich een belangrijk bewaker en hoeder getoond van de RMS."

De Republik Maluku Selatan (RMS) werd in 1950 uitgeroepen op het Indonesische eiland Ambon, kort nadat Indonesië onafhankelijk was geworden van Nederland. Jarenlang voerde de RMS in Indonesië een guerrillastrijd voor een onafhankelijke Molukse staat. Sinds de executie van RMS-president Soumokil in 1966 resideert de regering in Nederland. 

Kaping

Tutuhatunewa was in de jaren 70 minister in de RMS-regering van Joop Manusama toen radicale Molukse jongeren in Drenthe treinen kaapten bij Wijster en De Punt en op een basisschool in Bovensmilde scholieren gijzelden. Hij bemiddelde bij die kwesties. 

In 1980 werd besloten dat Tutuhatunewa op termijn Manusama zou opvolgen als president, maar dat duurde uiteindelijk tot 1993. Hij was de laatste RMS-president die op Ambon is geboren: zijn opvolger Wattilete is geboren in Bemmel.

Bron: NOS.nl

Burum Tweets