Zonovergoten feestdag

Met een dorpsontbijt op een zonovergoten parkeerterrein voor dorpshuis Toutenburg, waaraan meer dan 150 Burumers en oud-Burumers aan meededen, zijn zaterdag de feestelijkheden begonnen ter ere van het honderdjarig bestaan van Vereniging Dorpsbelangen Burum. Na het gezamenlijk ontbijt werd de historische fotoroute geopend door oud-Kamerlid van de PvdA en directeur van de Waddenvereniging Lutz Jacobi en wethouder Jelle Boerema.

De route is gemaakt door Piet Ozinga en Froukje Scheeres. Voorzitter Baukje Vliegvan Dorpsbelangen stond stil bij het plotseling  overlijden van Piet Ozinga in april van dit jaar. Hij was een onvermoeibaar organisator voor het welslagen van de festiviteiten. Op verzoek van Lutz Jacobi werd een minuut stilte gehouden. Het duo Jacobi en Boerema openden eveneens de kunstexpositie’ Blik op Burum’ in Galerie-Studio Aafke Holman, waar dorpsgenoot en cultuur- en kunstdocente Pien Goossensen-Peterson het belang van kunst en cultuur benadrukte en een theatrale openingsact opvoerde.

,,Cultuur is alles wat we belangrijk vinden en willen behouden en nog willen ontwikkelen. En kunst is de verbeelding van de werkelijkheid, de eigen verbeelding van de werkelijkheid door de kunstenaar zelf”, zei ze. In de galerie exposeren kunstenaars en amateurkunstenaars uit het dorp hun werk. Daarnaast hebben veel Burumers de ramen van hun woningen beschikbaar gesteld om een kunstwerk te laten zien dat hen aanspreekt of dat ze bijzonder vinden. Naast ieder kunstwerk hangt een uitleg waarom de bewoner dit specifiek kunstwerk wil laten zien. De feestdag werd afgesloten met een dorpsfeest in dorpshuis Toutenburg waar een band van (oud)Burumers optrad.

Burum Tweets