Bezoek de molenaar

U bent van harte welkom bij molenaar Jan Ellens, in molen Rust Roest in Munnekezijl. Hij kan u alles vertellen over deze prachtige koren- en pelmolen uit 1856. Of neemt u eens een kijkje bij de Westermolen in Kollumerpomp. Deze grondzeiler is bijna wekelijks in bedrijf, als molenaar Fred Ralten de polder Ooster- en Westerkruisland bemaalt.

Molen Tochmaland in Kollum heet u welkom met maar liefst drie molenaars!

Behalve Piet Korse, molenaar van deze poldermolen uit 1893, zijn op deze molendag ook twee Burumer molenaars aanwezig! Tjerk van der Veen en Marco Hiemstra, molenaars van molen Windlust in Burum, zullen Piet Korse helpen met het rondleiden van bezoekers. Tjerk en Marco zijn in opleiding tot instructeur om vrijwillig molenaars op te leiden. Heeft u interesse om vrijwillig molenaar te worden? Tjerk en Marco zullen zowel op molen Windlust in Burum, als op molen Tochmaland in Kollum les geven.


Tijdens Nationale Molendag is er naast molen Tochmaland weer een theetuin ingericht door Hennie Henstra, in de tuin van het voormalige molenaarshuis. Behalve thee en koffie kunt u hier ook terecht voor overheerlijk huisgemaakt gebak!

 

Het Ambacht molenaar voortaan immaterieel cultureel erfgoed!

Het ambacht van molenaar wordt opgenomen op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat maakt Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vanmiddag bekend. Dit doet zij door de officiële plaquette met het logo van de Nationale Inventaris te overhandigen aan Eric Zwijnenberg, oprichter van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, tijdens de feestelijke aftrap van de Nationale Molendag 2013 op molen Het Jonge Schaap op de Zaansche Schans.

Door de krachten te verenigen hebben Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders het ambacht van molenaar voorgedragen voor de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Door de toekenning van deze status, is het molenaarsambacht nu erkend als immaterieel erfgoed.

Afgelopen jaar heeft Nederland de UNESCO conventie van het Immaterieel Erfgoed aanvaard. Een van de verplichtingen van de UNESCO conventie is dat Nederland verplicht is het eigen immaterieel erfgoed binnen haar grondgebied te inventariseren. Nederland hanteert daarvoor een voordrachtensysteem, waarin de erfgoedgemeenschappen zelf immaterieel erfgoed kunnen voordragen voor de Nationale Inventaris van het Immaterieel Erfgoed in Nederland. De Nationale Inventaris wordt onderhouden en gecoördineerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

 

 

Op de foto: Molenaar Piet Korse aan het werk bij molen Tochmaland, Kollum.

 

 

 


 

Burum Tweets