Mienskip Burum

kunstwerk "Mienskip BURUM" 

Burum Cultureel 2018 was een jaar om niet te vergeten. Veel activiteiten zijn er georganiseerd, waaronder Blik op Burum: de foto- en kunstroute. In Atelier Galerie Aafke Holman kon u, in het bijzonder op deze dag, allerlei kunstwerken aanschouwen van kunstenaars uit Burum. Zo ook het kunstwerk van Heleen Kater, genaamd Mienskip Burum.

 mienskip3

Het werk, dat zich laat kenmerken door figuurtjes op een plaat van piepschuim, laat gedetailleerd de bevolkingssamenstelling van de kern van Burum (maart 2018) per huishouden zien. In totaal heeft Heleen alle 517 inwoners gemaakt van cocktailprikkers, dun koperdraad en boetseerwas, welke ze vervolgens op de juiste plek heeft gepositioneerd op de piepschuim plaat. Mienskip Burum vertelt het verhaal van mensen die deel uitmaken van onze dorpsgemeenschap. Mensen die pas zichtbaar worden wanneer je de vier muren om hen heen weghaalt.

Doordat het kunstwerk zo’n krachtige boodschap vertolkt en er vele positieve reacties vanuit het dorp zijn gekomen, wil Dorpsbelangen Burum proberen dit werk te behouden voor het dorp. Dit kan door het kunstwerk in brons te gieten. Helaas is dit niet een snel af te handelen kwestie. Er moet draagvlak komen onder de inwoners en er zijn mensen nodig die een commissie willen vormen om zo de benodigde financiën bij elkaar te sprokkelen. Daarnaast moet het kunstwerk uiteindelijk ergens z’n eigen plek gaan krijgen en moet het gepromoot en onthuld worden. Acties die hiervoor verricht moeten worden, zijn onder andere het aanschrijven van verscheidene fondsen voor financiële middelen, het netjes maken van de omgeving waar het kunstwerk geplaatst gaat worden en het regelmatig onderhouden van contact met de pers (door bv. stukjes te schrijven).

 

U begrijpt het wel; er zullen dingen moeten gebeuren waar niet één, maar meerdere personen voor nodig zijn. Daarom doen wij, Dorpsbelangen Burum, hierbij een oproep aan u om uw steun en eventuele aansluiting binnen de nog op te zetten commissie.

U vindt onderaan het artikel een strookje waarbij u kunt aangeven of u het initiatief wel of niet omarmt en of u zich wilt voegen bij een te vormen commissie. Dit strookje kan door de brievenbus worden gedaan bij Wilma Bakker aan de Kloosterweg 11 te Burum.

U kunt het strookje hier digitaal invullen.

Namens Vereniging Dorpsbelangen Burum,

Hartelijk dank voor uw steun en medewerking!

 

Klik hier om naar het digitale aanmeldstrookje te gaan

Carbidschieten in Burum begint laat op de ochtend

BURUM - Op oudejaarsdag wordt er rondom in Noordoost Fryslân weer carbid geschoten. In Burum wordt dit gedaan door een groepje jongens op een voetbalveldje.

In een caravan lagen een broodjes klaar om tussen het schieten door op te eten en stond een installatie om naar hun favoriete muziek te luisteren.

(C) Lammert Brouwer (foto/video) en Heinze Luimstra (video) RTVNOF

 

Kerstboom inzameling

Afluisterpark Nederlandse veiligheidsdiensten verhuist naar buitenland

Het afluisterpark van de Nederlandse inlichtingendiensten in het Friese Burum verhuist naar het buitenland. Dit bevestigen Haagse bronnen aan de NOS.

De tientallen schotels waarmee satellietcommunicatie wordt onderschept voor de Algemene Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) staan de geplande introductie van een 5G-netwerk voor consumenten in de weg.

Voor dit snelle netwerk moet namelijk de 3,5 GHz-band worden gebruikt en met die frequentie onderscheppen de Nederlandse inlichtingendiensten nu internetverkeer en telefoongesprekken.

Robots

Het kabinet zit al langer met de kwestie in de maag. De Tweede Kamer wil dat er haast wordt gemaakt met de komst van het 5G-netwerk. Het snellere internet is nodig voor het aansturen van zelfrijdende auto's, robots en apparaten in huis en de Tweede Kamer wil niet dat Nederland op achterstand komt. Het voornemen is om in 2020 een werkend 5G-netwerk te hebben.

Dit streven botst dus alleen met het internationale afluisternetwerk van de geheime diensten AIVD en MIVD in het Friese Burum. Het is niet mogelijk om de 3,5 GHz-frequentie te delen. Dat zou over en weer allerlei storingen opleveren.

TNO deed de afgelopen maanden onderzoek naar mogelijke oplossingen. Nu het delen van de frequentieruimte te grote nadelen heeft, is verhuizing van het afluisterpark de beste optie. Het is nog onbekend wanneer het satellietgrondstation wordt verhuisd en welke buitenlandse locatie daarvoor het meeste geschikt is. De kosten zijn ook nog onbekend.

Alpen of Pyreneeën

Het besluit is een tegenvaller voor de geheime diensten. In een interview in NRC-Handelsblad afgelopen zaterdag uitte MIVD-chef Eichelsheim zijn zorgen over een mogelijke verhuizing. Hij sprak ook over de sterke telecomlobby.

Volgens de MIVD-directeur moet een nieuwe locatie wel in Europa zijn vanwege de dekking. Hij wil niet zeggen of de Alpen of Pyreneeën een geschikte locatie zouden zijn. Haagse bronnen melden wel dat een booreiland op zee niet geschikt is, omdat er daar ook verstoring kan optreden. Desgevraagd laat staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken, CDA) weten dat ze niks over het besluit om te verhuizen wil zeggen.

Afscheid Kollumerland: foto- en filmtentoonstelling

Ter gelegenheid van het afscheid van de gemeente Kollumerland is er zaterdag 15 december 2018van 10.00 uur tot 15.00 uur een foto- en film tentoonstelling in dorpshuis Toutenburg. Het college van Burgemeester en wethouders komt om 10.30 uur langs en wordt dan verwelkomt door onze brassband Advendo. Iedereen wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn . Er is voor iedereen koffie met gebak , drinken en iets lekkers voor de kinderen. Vanaf 11.30 uur is er snert verkrijgbaar.

Komt allen!! Het wordt een gezellig samenzijn.

Pagina 1 van 52