Carbidschieten in Burum begint laat op de ochtend

BURUM - Op oudejaarsdag wordt er rondom in Noordoost Fryslân weer carbid geschoten. In Burum wordt dit gedaan door een groepje jongens op een voetbalveldje.

In een caravan lagen een broodjes klaar om tussen het schieten door op te eten en stond een installatie om naar hun favoriete muziek te luisteren.

(C) Lammert Brouwer (foto/video) en Heinze Luimstra (video) RTVNOF

 

Kerstboom inzameling

Afluisterpark Nederlandse veiligheidsdiensten verhuist naar buitenland

Het afluisterpark van de Nederlandse inlichtingendiensten in het Friese Burum verhuist naar het buitenland. Dit bevestigen Haagse bronnen aan de NOS.

De tientallen schotels waarmee satellietcommunicatie wordt onderschept voor de Algemene Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) staan de geplande introductie van een 5G-netwerk voor consumenten in de weg.

Voor dit snelle netwerk moet namelijk de 3,5 GHz-band worden gebruikt en met die frequentie onderscheppen de Nederlandse inlichtingendiensten nu internetverkeer en telefoongesprekken.

Robots

Het kabinet zit al langer met de kwestie in de maag. De Tweede Kamer wil dat er haast wordt gemaakt met de komst van het 5G-netwerk. Het snellere internet is nodig voor het aansturen van zelfrijdende auto's, robots en apparaten in huis en de Tweede Kamer wil niet dat Nederland op achterstand komt. Het voornemen is om in 2020 een werkend 5G-netwerk te hebben.

Dit streven botst dus alleen met het internationale afluisternetwerk van de geheime diensten AIVD en MIVD in het Friese Burum. Het is niet mogelijk om de 3,5 GHz-frequentie te delen. Dat zou over en weer allerlei storingen opleveren.

TNO deed de afgelopen maanden onderzoek naar mogelijke oplossingen. Nu het delen van de frequentieruimte te grote nadelen heeft, is verhuizing van het afluisterpark de beste optie. Het is nog onbekend wanneer het satellietgrondstation wordt verhuisd en welke buitenlandse locatie daarvoor het meeste geschikt is. De kosten zijn ook nog onbekend.

Alpen of Pyreneeën

Het besluit is een tegenvaller voor de geheime diensten. In een interview in NRC-Handelsblad afgelopen zaterdag uitte MIVD-chef Eichelsheim zijn zorgen over een mogelijke verhuizing. Hij sprak ook over de sterke telecomlobby.

Volgens de MIVD-directeur moet een nieuwe locatie wel in Europa zijn vanwege de dekking. Hij wil niet zeggen of de Alpen of Pyreneeën een geschikte locatie zouden zijn. Haagse bronnen melden wel dat een booreiland op zee niet geschikt is, omdat er daar ook verstoring kan optreden. Desgevraagd laat staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken, CDA) weten dat ze niks over het besluit om te verhuizen wil zeggen.

Afscheid Kollumerland: foto- en filmtentoonstelling

Ter gelegenheid van het afscheid van de gemeente Kollumerland is er zaterdag 15 december 2018van 10.00 uur tot 15.00 uur een foto- en film tentoonstelling in dorpshuis Toutenburg. Het college van Burgemeester en wethouders komt om 10.30 uur langs en wordt dan verwelkomt door onze brassband Advendo. Iedereen wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn . Er is voor iedereen koffie met gebak , drinken en iets lekkers voor de kinderen. Vanaf 11.30 uur is er snert verkrijgbaar.

Komt allen!! Het wordt een gezellig samenzijn.

Optreden "Haven in Zicht" onder zomerse temperaturen

KOLLUM - Donderdagmiddag 11 oktober 2018 verzorgde het Amusementskoor “Haven in Zicht”, een zomersoptreden in “Meckama State” te Kollum. Op de accordeon de vaste begeleiders Joze Boon en Truida van Santen, die week na week het koor begeleiden tijdens repetities en optredens. Het koor stond ook vandaag onder leiding van Geert Dijkstra.

De bewoners en andere aanwezigen genoten van de hits van weleer. Liederen zoals “Sofietje” en “Bye bye love”vielen enorm in de smaak. De liederen “Hert fan Fryslân” en “One way wind” , met als solisten Riki Mulder en Geert Dijkstra en The Fields of Athenry met als solisten Tineke Dijkstra en bij afwezigheid van Bouke Zijlstra, Gerard van Dijk, lieten de temperatuur oplopen tot tropische waarden. Ook het gedicht van Mieke Baars werd zeer op prijs gesteld.

Na de pauze werd volop meegezongen met Que sera sera, You are mysunshine, “De klok van Arnemuiden” en “It feintsje fan Menaam”. Het optreden kreeg extra glans door de solo van Arno van Valburg bij het lied “Hello Mary Lou”. Aan het eind volgde een hartelijk applaus en de uitnodiging om in de toekomst nogmaals een optreden te verzorgen.

Het was een geweldige middag voor zowel het koor als de toehoorders. Dit optreden werd mede mogelijk gemaakt door Ate’s Viskraam. Eén van de doelen van het Amusementskoor is het verzorgen van een muzikale middag voor verzorgingshuizen in de regio Noard-East Fryslân en daarbuiten. Het volgende optreden wordt gehouden in de Terpkerk te Burum op zaterdag 3 november. Het begint om 19.30 uur. Dit alles in het kader van Burum Cultureel 2018.

Pagina 1 van 52