Dorpsportaal Burum geopend!

Het webportaal is een noviteit uit het project Dorpshuis Nieuwe Stijl. Met dit project willen de provincie Fryslân, gemeente Kollumerland c.a. en het dorp zelf de leefbaarheid en sociale verbondenheid in Burum vergroten. Dorpshuis Toutenburg heeft daarvoor een kleine metamorfose ondergaan. In een nieuwe ruimte is als het ware een internetcafé ingericht. Daar kunnen de Burumers de nieuwe voorzieningen gebruiken. Voor de privacy is er zelfs apart een blokhut neergezet om privézaken te regelen. Het Dorpshuis Nieuwe Stijl biedt niet alleen toegang tot online diensten. Het is ook een sociaal ontmoetingspunt voor het dorp. Dat brengt het ‘praatje bij de bakker’ weer terug. Het brengt dus niet alleen gemak, het versterkt ook de sociale ontmoetingsfunctie van het dorpshuis.

Net als meer dorpen in Fryslân ziet Burum de laatste jaren voorzieningen verdwijnen. Een dorpshuis is er nog, net als een hotel, een bloemist en enkele bedrijven. Maar voor de dagelijkse boodschappen of een bezoek aan een huisarts moeten de Burumers het dorp uit. Het is een probleem waar veel dorpen en regio’s mee te maken hebben. Niet alleen in Fryslân, maar ook in de rest van Nederland en Europa.

Het project in Burum is onderdeel van het Vital Rural Area project van de EU, dat zoekt naar oplossingen voor het probleem. Brussel en andere Europese regio’s volgen daarom met grote belangstelling de ontwikkelingen in Burum. Ook landelijk heeft Burum een voorbeeldfunctie. Donderdag ging het portaal in de lucht met de eerste voorzieningen: een online gemeenteloket, een marktplaats voor hulpvraag en –aanbod, een boekendienst, de boodschappenplusbus en een gezondheidsloket. Gedeputeerde Sietske Poepjes opende het samen met voorzitter Pieter Anko de Vries van Dorpsbelang Burum en dorpshuisvoorzitter Janny Leemburg.

Bron: RTVNoF

Burum Tweets